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                         Tinian Town Hall Meeting Synopsis              

 

The Tinian Town Hall meeting was held on Tuesday, December 12, 2023 at 6:00 p.m. at Tinian 

Elementary School.  In attendance were 17 providers and individuals, including two senators from the 

Tinian senatorial district.  

 

The Tinian town hall meeting was moderated by Rita A. Sablan and discussions were facilitated by 

Gordon B. Salas, Child Care Licensing Program Supervisor and Herman T. Guerrero. The purpose of 

the town hall meeting was to provide a forum for public discussion on the Child Care Standards Act 

of 1985. The intent is to update the Northern Mariana Islands Administrative Code; T-55 Department 

of Community and Cultural Affairs, Subchapter 55-40. 

 

The attendees raised the following questions and comments: 

 

Question: How many active centers are there in Tinian? 

Response: There are 2 licensed Family Home Center, 1 Day Care Center, and 1 After School Center. 

 

Reference: Part 200: Day Care Center & Group Child Care Homes, Before and After School Program 

Subpart C: Staffing Requirements. 

§55-40.1-226 Staff Training, Experience and Personal Qualification. 

(d). All applicants, their employees, and anyone else at the facility whose activities involve the care or 

supervision of children or unsupervised access access to children shall provide a criminal background 

check. The criminal background check shall include the following: 1) National background check; 2) 

In-state (CNMI) background check, 3) Inter-state (out of the CNMI) background check. 

 

Question: Is the comprehensive background check for applicants seeking employment in the centers? 

 

Response: Yes.  

 

Reference: Part 001 – General Provisions 

§55-40.1-001 Definitions 

(m) “Child Care Licensing Fee Revolving Fund” means where all license fees collected shall be 

deposited in to for the specific purpose of regulating and enforcing the provisions of the Child Care 

Licensing Program and shall not be reprogrammed for any other purposes. 

 

Question: Why is the revolving fund in the general provisions when it is not in the statutory authority 

of the Child Care Licensing Program? 

 

Response: This comment was received from an earlier meeting in consideration of the Child Care 

Licensing program to efficiently and effectively implement the functions of the child care licensing 

program activities.  

 

Additional Comment: There is a proposed plan to submit an amendment to also update Public Law 

04-67 which was enacted in 1985 to keep up with the current research and best practices of early 

childhood care and program activities of CCLP. The input we gather from the community will not 

only update the NMIAC but also enable the opportunity to amend Public Law 04-67 of 1985. 

 

Reference: Part 200: Day Care Center & Group Child Care Homes, Before and After School Program 

Staffing Requirements 
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§55-40.1-226 Staff Training, Experience, and Personal Qualifications 

(a). Each caregiver shall be qualified through training, experience, and personal qualities for the age 

group for which the person works. All child care service staff must annually participate in at least 15 

hours of training as approved and monitored by the Child Care Licensing Program. 

 

Question: Will your office accept preservice hours from the 30 hours of staff development required by 

CCDF? And can these staff development requirements be taken once every three years instead of 

annually? 

 

Response: CCLP requires 15 hours of staff development hours which can cross over with the 30 hours 

of staff development completed under CCDF. Completion of these hours must still be approved by the 

CCLP. Staff training offered by CCDF is under their jurisdiction relative to federal requirements, 

therefore, it is our suggestion for you to share your idea with CCDF.  

 

Question: Where is NMC in the training and can we include virtual/online or face-to-face? 

 

Response: We understand that there are courses available through NMC and certain courses made 

available by CCDF through Evergreen and Texas A&M. Some are available at no cost, while others 

must be paid by the providers.  Comment to include these courses via virtual/online or face-to-face is 

well taken. 

 

Reference: Part 001 – General Provisions 

§55-40.1-001 Definitions 

(ee). Family care home or family child care means child care in any private home maintained by an 

individual which provides care to no more than six children during any part of a twenty-four hours 

day.  

 

Comment: This section conflicts with PL4-67, Section 3. Definitions (f) family day care means day 

care in any private home maintained by an individual which provides care for five or more children 

during any part of a 24 hours day and where the relationship of the child and family day care provider 

is not by blood or marriage. 

 

Response: This has been updated to enable family care home to provide care to not exceed six 

children at a ratio of 1 caregiver to 6 children for health and safety reasons. However, a large family 

care home may have up to 12 children whose ages ranged from 9 to 12 years old. Part 300 – Family 

Care Homes, Friends, Family and Neighbor Care Home clarifies this further. An additional 

amendment will be made to PL4-67 to cap the care of family child care in any private home to no 

more than six children. 

 

Reference: Part 200: Day Care Center & Group Child Care Homes, Before and After School Program 

Subpart D Health Standards for Children 

§55-40.1-242 Admission of Children with Disabilities 

 

Question: How long can children with disabilities be enrolled in the child care program? 

 

Response: The rules and regulations in reference to §55-40.1-242 Admission of Children with 

Disabilities does not stipulate the time frame of how long children with disabilities are to be enrolled 

in the child care program. However, the rules and regulations in reference to §55-40.1-202 Age of 

Children in Care is six weeks and older (up to age 13).   

 

Reference: Part 200: Day Care Center & Group Child Care Homes, Before and After School Program 

Subpart G Physical Facilities Standards 

§55-40.1.272 Building Codes and Space Requirements 
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Question: Are centers compliant to fire code requirements? 

 

Answer: Yes, all child care facilities are required to conform to the fire codes including the building 

codes and health and sanitation standards of the CNMI. 

 

Question: Can we add Tinian Health Center and Rota Health Center where there is reference to the 

Commonwealth Health Care Corporation? 

 

Answer: Yes, we will reference Tinian Health Center and Rota Health Center where appropriate. 

 

Question: Do the Department of Fire and Emergency Medical Services render services to the centers? 

 

Answer: Yes, the Department of Fire and Emergency Medical Services provide services to the centers. 

The rules and regulations under §55-40.1-115 requires that all centers must be inspected by the 

Department of Fire and Emergency Medical Services prior to the original license being issued, 

following renovation of the facility, and at least every 2 years thereafter.  

 

Question: Are fees categorized by type of facility and size? 

 

Comments from providers indicated that fees ranged from $150.00 to $300.00 based on their 

operations. These fees are quite high and a challenge to providers.  

 

Response: We are not sure how fees are categorized, but this information can be accessed through the 

Department of Fire and Emergency Medical Services. The CCLP program understands the fees can be 

burdensome, but these are fees charged by regulatory agencies that we have no control of.  

 

Question: What exemptions after promulgation of published rules and regulations? 

 

Response: At least 30 to 60 days. 

 

 

 

 

 

 

 


